вторник, 20 октября 2020 г.

 

Консультація для педагогів

«ЯК ПРАЦЮВАТИ В РЕАЛІЯХ КОРОНАВІРУСУ»

     Дитині важко зрозуміти чому вона не може, як і раніше, обнімати та цілувати своїх друзів, грати натовпом у ігри, обмінюватися іграшками.  Вихователям складно пояснити чому їй заборонені ці маленькі щоденні радощі. Щоб уникнути сліз та стресу давайте подумаємо як полегшити цей період для вихованців. Найперше, варто зрозуміти які посткарантинні реакції виникають у дітей, як їх уникати, що варто знати батькам.

      Вихователь має бути готовий до різної реакції з боку дітей. Якщо одні чемно послухаються, то інші можуть навіть влаштувати протест. Це можна пояснити нерозумінням дітьми заборон, яких раніше не було. Чому колись заохочували ділитись іграшками, а тепер ні. Саме тому важливо проводити пояснювальні бесіди з дітьми, про що ми писали вище. Також вихователю потрібно запастись терпінням і наперед підготувати відповіді на питання допитливих малят на кшталт «Хто такий коронавірус?», «А для чого мити руки?», «А чому вдома ми не дотримуємось таких правил?», «Чому все не так, як раніше?». Звичайно, ми не можемо пояснити ситуацію складними дорослими словами, однак потрібно доступно донести дитині головні правила гігієни. Важливо також не акцентувати увагу на тому, що батьки не навчили, чи навчили неправильно, особливо перед іншими дітьми.

        Заклади дошкільної освіти в Україні продовжують працювати у звичному режимі. Однак, у МОН зазначають, що пріоритетом організації роботи закладів дошкільної освіти має залишитись неухильне дотримання правил гігієни, використання засобів індивідуального захисту та уникнення масових скупчень людей. ЗДО зіткнулися з новими проблемами, яких раніше не виникало. Одна з найвагоміших - складний психологічний період адаптації дітей до карантинних обмежень у дитсадку.  Дитині важко зрозуміти чому вона не може, як і раніше, обнімати та цілувати своїх друзів, грати натовпом у ігри, обмінюватися іграшками.  Вихователям складно пояснити чому їй заборонені ці маленькі щоденні радощі. Щоб уникнути сліз та стресу давайте подумаємо як полегшити цей період для вихованців. Найперше, варто зрозуміти які посткарантинні реакції виникають у дітей, як їх уникати, що варто знати батькам.

       Попереджений - значить озброєний. Важливо провести пояснювальну бесіду з батьками, найкраще дистанційно по Zoom чи Skype. Необхідно щоб батьки добре розуміли, що приводити дитину з ознаками респіраторного захворювання категорично заборонено. Найкраще з цим завданням справиться медична сестра закладу. Адже саме вона відповідає за стан здоров'я вихованців, проводить так званий «фейс-контроль». Вона доступно може пояснити всі протиепідемічні заходи, що проводяться в закладі. А заспокоїти батьків, зменшити їх тривожність допоможе практичний психолог. Наша рекомендація – пояснювати ситуацію не тільки батькам, а й безпосередньо дітям. Під час заняття можна підготувати мультфільм чи розповідь у формі гри, де зрозумілою мовою розповідатиметься про вірус і методи боротьби з ним. Погодьтесь, коли дитина зрозуміє, що може бути супергероєм просто миючи руки чи дотримуючись дистанції з дітьми, то це значно спростить завдання батьків та вихователів. Директор дитсадка повинен стежити за тим, чи всі учасники освітнього процесу виконують своє завдання. За новими вимогами, він може тимчасово відсторонити від роботи працівників з групи ризику – з хронічними захворюваннями чи віком від 60 років. У такій ситуації потрібно компенсувати дефіцит кадрів, розділити надмірне навантаження. Також його завданням є вирішення конфліктів. Вони виникають коли дитину не приймають в садочок через ознаки захворювання, а батьки не розуміють всієї серйозності ситуації. Вихователь має бути готовий до різної реакції з боку дітей. Якщо одні чемно послухаються, то інші можуть навіть влаштувати протест. Це можна пояснити нерозумінням дітьми заборон, яких раніше не було. Чому колись заохочували ділитись іграшками, а тепер ні. Саме тому важливо проводити пояснювальні бесіди з дітьми, про що ми писали вище. Також вихователю потрібно запастись терпінням і наперед підготувати відповіді на питання допитливих малят на кшталт «Хто такий коронавірус?», «А для чого мити руки?», «А чому вдома ми не дотримуємось таких правил?», «Чому все не так, як раніше?». Звичайно, ми не можемо пояснити ситуацію складними дорослими словами, однак потрібно доступно донести дитині головні правила гігієни. Важливо також не акцентувати увагу на тому, що батьки не навчили, чи навчили неправильно, особливо перед іншими дітьми.

Комментариев нет:

Отправить комментарий