среда, 22 апреля 2020 г.

Роуп-скіппінг – сприятливий вид рухової активності


Роуп-скіппінг – сприятливий вид рухової активності.
Роуп-скіппінг носить оздоровчий і спортивний характер. Включати елементи роуп-скіппінгу на заняттях з фізичного розвитку у дошкільному закладі рекомендується з дітьми середнього дошкільного віку (тут відіграє першорядну роль головне правило – вміти користуватися скакалкою та стрибати через скакалку). Спочатку з дошкільниками слід засвоїти різні види стрибків без скакалки:
- стрибки на двох ногах;
- стрибки на одній нозі на місці;
- почергові стрибки на лівій-правій нозі;
- стрибки на місці на обох ногах з рухами рук;
- стрибки на місці на обох ногах з поворотами на 90*;
- перестрибування з ноги на ногу на місці;
- перестрибування з ноги на ногу  в русі;
- перестрибування з ноги на ногу приставним кроком;
- стрибки на одній нозі з просуванням уперед;
- стрибки на одній нозі з просуванням у сторони тощо.
Наявність скакалки:
розмір визначається наступним чином: стати на середину скакалки, ноги разом і натягнути скакалку. Кінці скакалки повинні діставати до пахвової западини. В дошкільному закладі рекомендується користуватися легкими скакалками.
Одяг та взуття:
одяг повинен бути спортивним, тобто зручним, легким та облягаючим. Дівчаткам рекомендується одягати спортивний топік. Краще взуття для стрибків – це кросівки, так як при стрибках спочатку необхідно приземлитися на носок, а потім виконати перекат на всю стопу, в цьому випадку навантаження на хребет буде мінімальним.
До стрибків, між ними і після стрибків через скакалку рекомендується робити розтяжку для ефективнішого виконання вправ з роуп-скіппінгу

Види і техніка виконання вправ з роуп-скіппінгу
Стрибки на місці.
Підстрибувати треба невисоко 1 – 2 см від підлоги, тільки для того, щоб скакалка пройшла під ногами. Обертання скакалки здійснюється кистьовим рухом, а не обертанням рук. Голову і спину тримати прямо, руки широко не розставляти. Дошкільникам - початківцям слід домогтися 25 - 30 стрибків в хвилину. З часом рекомендується наближатися до позначки 40 - 45 стрибків на хвилину.
Стрибки туди-назад.
Стрибати вперед, потім назад через скакалку. Хороший темп для дошкільників – 30 - 35 стрибків щохвилини.
Стрибки «біжить крок».
Висунути коліна, як при бігу, і виконувати стрибки. До 40 стрибків в хвилину – дуже хороший темп для дітей дошкільного віку.
«Скачки на коні».
Зробити стрибок одночасно двома ногами, потім – розставивши ноги в сторони. Виконувати стрибки по черзі – то ноги разом, то нарізно.
Подвійні стрибки.
Це більш складний варіант. Виконуючи подвійні стрибки, за один стрибок скакалку проводять під ногами два рази. Їх можна чергувати з звичайними, наприклад, подвійний через кожні десять звичайних.
Перехресні стрибки.
Лікті тримають зігнутими на рівні талії, скакалку проводять через голову. При цьому одночасно схрещують руки і стрибають.

Всі ці стрибкові елементи, хоча на перший погляд видаються складними,  прості і доступні кожному та приносять велике задоволення.



Комментариев нет:

Отправить комментарий